top of page
  • Writer's pictureGunther Ritsmans

Ons onvermogen om los te laten en te aanvaarden

Hoe Covid aantoont waar we struikelen


In deze vierde golf krijgt de bevolking elke dag nieuwe regels, aanpassingen, wendingen en twijfels te horen. En die wegen zo zwaar.Ik zie mensen wegkwijnen, angstig zijn en zich afsluiten voor de nooit aflatende stroom aan berichten. Politici tonen zich van hun slechtste zijde en hebben alle vertrouwen verloren. De media blijven meester in het laten overheersen van een angstgevoel. Onder het mom van ‘bescherming’ en ‘veiligheid’ hebben we onze menselijke basisnoden van sociaal contact opgeofferd. De gevolgen daarvan zijn nog elke dag aanwezig en hollen ons ‘mens zijn’ verder uit.De nood aan controle is enorm en die bestaat hier niet.


We weten het niet. Niemand weet het. Hoe we dit moeten aanpakken, hoe we hiermee om moeten gaan, moeten omgaan met iets groters dat ons leven overheerst. Maar toch is er die alom verwoestende nood aan ‘weten’, aan ‘beheersen’, want dat zijn we gewoon. We leven in een cultuur van angst. De nood aan controle is enorm en die bestaat hier niet. We hebben doorheen vele jaren geleerd dat we alles moeten en kunnen controleren om vooruitgang te boeken. Net daarmee worden we nu geconfronteerd: we kunnen niet meer loslaten of aanvaarden.In overgave aanvaarden wat er gebeurt.


Want laat het leven net daarom draaien: loslaten en aanvaarden. Het is de enige sleutel tot een gelukkig leven. Aanvaarden wat er gebeurt. In overgave aanvaarden wat er gebeurt. Die moeilijke levensles heb ik versneld geleerd door mijn ongeval. Balanceren op de grens van het hiernamaals creëert een basis van overgave die je niet meer kwijt geraakt of zelfs wil kwijt geraken. Het is aanvaarden dat er gebeurt wat er moet gebeuren. En dat je daar soms weinig impact op hebt.


Onze samenleving faalt in het omgaan met welzijn vanuit een holistisch en menselijk perspectief. De lijst aan patiënten en hulpzoekers zal de komende decennia eindeloos zijn. Hopelijk vinden we de moed om daar op een goede manier mee om te gaan.
Ben je als patiënt, ex-patiënt of gewoon als mens het pad kwijt? Zoek je iemand die je kan begeleiden of simpelweg kan luisteren en vragen stellen? Neem gerust contact op op en we bekijken wat ik voor jou kan betekenen.


74 views

Een mooi nieuw begin en een plots hard einde

Plots verlies, hoe ga je daar mee om? Dichtbij of veraf, het heeft een diepe impact. Soms helpt het een beetje om datgene neer te schrijven wat je voelt of wat je nog graag had willen zeggen… Begin au

Comments


bottom of page